podrobnosti
Organizácia súťaže a zásady hodnotenia vín
ružové vína – 12 – 14 °C
červené vína – 15 – 20 °C
100 bodový systém
ína budú hodnotené 100 bodovým systémom, ktorý odporúča Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (O.I.V.) so sídlom v Paríži. Členovia komisie hodnotia predložené anonymné vzorky samostatne v tichosti, bez komentovania akýchkoľvek subjektívnych dojmov, ktoré získali v priebehu hodnotenia predložených vzoriek vína.
Degustované vzorky budú hodnotené podľa súťažných kategórií
a podľa všeobecných zásad senzorického hodnotenia vín. Výslednou známkou hodnoteného vína bude číselný údaj, ktorý vzíde z vypočítaného aritmetického priemeru bodovania členov komisie, po eliminácii hodnotení odchyľujúcich sa o 7 a viac bodov od priemeru.
Hodnotí sa:
vzhľad (čírosť – max. 5b., kvalita – max. 10b.)
vôňa (intenzia – max. 8b., jemnosť – max. 6b., kvalita – max. 16b.)
chuť (intenzia – max. 8b., jemnosť – max. 6b., kvalita – max. 22b.,
perzistencia – max. 8b.)
celkový dojem (max. 11b.)
Bodovací hárok, ktorý slúži degustátorovi k výpočtu hodnotenia vzorky:
Na stiahnutie:
Udeľovanie hlavných ocenení
veľká zlatá medaila : 92 – 100 bodov,
zlatá medaila: 88 – 91,99 bodov,
strieborná medaila: 84 – 87,99 bodov,
bronzová medaila: 80 – 83,99 bodov,
šampión, 2.,3. miesto: 3 najvyššie ohodnotené vína
v rámci každej kategórie s min. počtom vzoriek 7,
cena starostu obce: udelenie ceny v kompetencii starostu obce.
V prípade rovnosti počtu bodov pri určovaní prvých troch miest,
určí sa poradie podľa bodov, ktoré by víno získalo, keby sa nevyškrtali hodnotenia odchyľujúce sa od priemeru.
Rozstrel
Rozstrelom sa vyberajú šampióni kategórií, ktoré nie sú degustované jedinou komisiou, ale pre veľký počet vzoriek kategóriu hodnotí viac komisií. Dôsledkom toho je možná disproporcia v hodnotení jednotlivých komisií a tak práve rozstrel je účinná metóda ako vybrať najlepšie víno z najlepších vín jednotlivých komisií.